Se întâmplă cu euro la casele de schimb, chiar dacă și-au pierdut toți speranța: cât costă dolarul

de: Alexandru Puiu
24 08. 2022

După o perioadă foarte tensionată pentru moneda Uniunii Europene, euro a reușit din nou să iasă la suprafață câștigător, chiar dacă dolarul a avut mai multe zile de supraevaluare. Cu alte cuvinte, îți poți ține din nou economiile în euro, pentru un moment.

Pe parcursul zilei de ieri, un euro era evaluat la nivelul BNR ca fiind 0,9924 dolari. Până la finalul zilei, însă, pe bursele internaționale, euro s-a apreciat în raport cu moneda americană, revenind peste paritate, în contextul publicării unor indicatori dezamăgitori din direcția burselor de peste ocean. Din păcate, amenințările de recesiune emise de mai mulți experți financiari din zona euro trădează faptul că victoria actuală s-ar putea să nu aibă o viață foarte lungă.

Cât costă euro, dar dolarul, la nivel global

În jurul orei 15.30 GMT, euro era în creștere cu 0,52%, la 1,0006 dolari, după ce mai devreme, în cursul zilei, scăzuse la 0,9901 dolari, un nivel care nu a mai fost atins din decembrie 2002, anul în care a fost pusă în circulație moneda europeană, arată G4Media.

În ceea ce privește revenirea euro, explicația este clară. În luna iulie, vânzările de locuințe noi s-au prăbușit în SUA, pe lângă contractarea activității din domeniul privat. În consecință, indicele PMI compozit se află la 45 de puncte, cel mai scăzut nivel din mai 2020. „Temerile legate de o prăbușire economică s-au concentrat asupra Europei”, a declarat Joshua Mahony, analist la IG, dar datele de astăzi „evidențiază dificultățile companiilor americane”.

Dollar Index este un indice de referință care compară moneda americană cu mai multe monede importante de la nivel global, inclusiv euro. Ieri, acesta s-a devalorizat cu 0,83% până la 108,13 puncte. Chiar dacă este o corecție relativ mică, nici victoria anterioară în fața euro nu era foarte mare.

„Aceste date confirmă scenariul nostru privind o necesară înăsprire a politicii Băncii Centrale Europene, chiar dacă economia intră în recesiune”, a avertizat Jack Allen-Reynolds, analist la Capital Economics.„Având în vedere riscul unei penurii în Europa în această iarnă, există o anumită sensibilitate a prețurilor la cea mai mică veste proastă. Ziua de ieri este un exemplu foarte bun și putem pune la îndoială raționalitatea acestor mișcări fără precedent”, arată Guillaume Dejean, analist la Western Union.